Κουφώματα αλουμινίου και πυρκαγιά - Ποια προστατεύουν;

Κουφώματα αλουμινίου και πυρκαγιά – Ποια προστατεύουν;

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που συνέβη στο Μάτι Αττικής με τους εκατοντάδες νεκρούς, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε πως θα πρέπει να θωρακίσουμε την οικία μας, απέναντι σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς θύματα αυτό το φαινόμενο;

Ποιος ο ρόλος των κουφωμάτων αλουμινίου; Αξίζει να αναφερθούμε λοιπόν στο πως αντιδρά το εκάστοτε υλικό κατασκευής κουφωμάτων στην φωτιά.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών του πανεπιστημίου Γεωλογίας Αθηνών, τα κτήρια στο Μάτι τα οποία διέθεταν οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης και τα παράθυρα ήταν κλειστά, η φωτιά δεν κατάφερε να περάσει εντός των οικιών, χωρίς μάλιστα να επηρεαστεί και η στατικότατα των σπιτιών λόγω της φωτιάς.
Σε αντίθεση, όσα σπίτια διέθεταν ξύλινα και πλαστικά παράθυρα, ή ανοιχτά παράθυρα, η φωτιά κατάφερε να εισχωρήσει στο εσωτερικό. Αποτέλεσμα να προκληθούν ρωγμές στους τοίχους οι οποίες προκάλεσαν πρόβλημα και στην στατικότατα.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν και οι επιπτώσεις από την εισροή αερίων καύσης των πλαστικών και ξύλινων κουφωμάτων. Το Barriere Fire Department αναφέρει πως οι θάνατοι από την εισπνοή αναθυμιάσεων από την καύση ξύλου ή πλαστικού είναι πολλοί περισσότεροι από τους θανάτους από εγκαύματα.

Συμπερασματικά, τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν την μέγιστη προστασία απέναντι σε μια πυρκαγιά.

admin